Välkommen till Geggamoja

menu icon Created with Sketch. MENY menu icon close Created with Sketch.
Created with Sketch.
0 shopping-bag Created with Sketch.
0 shopping-bag Created with Sketch.

Du har 299 kr kvar till fri frakt!

Storleksguide - barnkläder

Vilken storlek ska jag köpa?

I de allra flesta fall när det gäller barnkläder räknas storlekar utifrån centilång (cl). Det vill säga hur lång barnet i centimeter är från huvud till tå. Ett generellt råd är att välja den storlek som barnet är närmast.

Exempelvis; Barnet är 97cm lång - då väljer jag storlek 98/104.

 

 

Bra att veta:

Våra mått i storleksguiderna som finns på varje produkt är måttet på plagget. Detta för att du som kund själv ska kunna bestämma hur det ska sitta. Ett enkelt sätt att se vilken storlek ni behöver är då att ta ett plagg hemifrån som passar och mäta det.

 

  

Hur ska barnkläder sitta?

Passformen på barnens plagg är såklart superviktigt. Vi vill att plagget ska sitta bra och inte begränsa barnet i sin rörelse och lek, samtidigt är det alltid önskvärt att de inte ska växa ur plagget på kort tid. Här går vi igenom hur storlekarna är uppbyggda hos Geggamoja och hur du ska kunna mäta och välja precis rätt storlek. 

Barnkläder får aldrig hindra naturlig rörelse. Storleken ska ha utrymme nog för barnet att hoppa, krypa, springa, hänga, cykla, klättra och alla andra äventyr våra små kan hitta på. Tänk dig själv att gå i så långa byxor att de hela tiden faller ner under foten eller att du måste skaka händerna ur tröjan. Så för stort går bort, och självklart går för litet bort, för tajt gör det svårt att röra sig obehindrat. Alltså siktar vi på det fantastiska lagom.

Byxor ska sitta uppe när barnet springer fort, sluta ungefär vid ankeln och det ska finnas plats eller tillräckligt med stretch för att sitta på huk. Geggamoja har muddar på våra mjukisbyxor, just för att du ska kunna köpa så det finns att växa i utan att barnet snubblar på byxorna. Även leggings och tajts kan vara lite större. Jeans bör däremot köpas så det passar nu, annars är risken att det blir bylsigt under skalkläder eller blir för hårt runt magen. 

Hur ska skalkläder sitta?

Det är viktigt att det finns plats för extra lager under skalkläderna. Du ska kunna ha extra tröja och fleece under skaljackan utan att det stramar över axlarna. . Barnet ska kunna sträcka armarna rakt upp utan att magen blir synlig eller ärmarna åker upp över handlederna.

Storleken på skalbyxorna bör även de ha plats för mellanlager och barnet ska kunna sitta på huk utan att det stramar över rumpan. Även om det lockar att köpa skalbyxor som är lite stora för att kunna växa i är det viktigt att bensluten inte går ner under fötterna eller skorna då de kommer gå sönder av onödigt slitage. Prova med skor och se till att det inte heller är tajt när fothällorna fästs under skorna. Några höga knäuppdragningar, klättra upp för ett bord och krypa runt lite brukar kunna vara ett bra test för att se att ni har rätt storlek. 

Hur är Geggamoja i storlek?

Geggamojas kläder är normalstora eller gränsar till större. Vår ambition är att alltid ha en uppdaterad storleksguide på alla våra plagg så du kan mäta specifika plagg för den rätta passformen som du önskar. 

Funderar du ändå över vilken storlek du ska köpa? Vi finns här för er, kontakta oss på kundtjanst@geggamoja.com eller ring 08-7582882 så hjälper vi er att välja rätt storlek till barnen. 

 

 

Storleksguide mössor

Storleksguide mössor

 

Vilken storlek på mössa?

När du ska köpa mössa är ett alternativ att gå efter ålder. Detta är i de flesta fall gångbart och blir hyfsat rätt. Sen finns det såklart alltid undantagsfall där man har större eller mindre huvud. Därför rekommenderar vi dig att mäta huvudets omkrets Mät mitt på pannan och runt huvudet så du får omkretsen på den bredaste punkten.

När du får in ett par fingrar utan problem under mösskanten är den lagom stor. Är mössan för liten så kommer den  glida upp eller ge märken i pannan. För stor mössa är inte heller bra då kommer den trilla ner över ögonen och störa lekstunderna. 

Geggamoja har även prematurmössor, som passar bra som mössa för nyfödda barn eller för tidigt födda bebisar. Läs på produktsidan för att se specifika mått för dem. 

Tunna mössor i bambu eller bomull är väldigt elastiska och ligger ditt mått mellan storleksspannet är vår rekommendation att köpa den mindre storleken.  

Se alla mössor

Storleksguide- barnskor 

Storleksguide- barnskor 

 Att hitta rätt storlek på barnskor kan vara en djungel! Framför allt för att alla märken och ofta även modeller skiljer sig åt, ibland ganska mycket. För att skon ska sitta bra behöver du därför mäta fötterna på barnet.
 Ofta växer barnfötter i stötar, står still ett tag för att sedan växa mycket på kort tid. Se därför alltid till att mäta i direkt anslutning till skoköp. 

Hur mäter man barnfötter?

  1.  Lägg ett papper på golvet och skjut in mot väggen, se till att det ligger still (kanske en tejpbit passar bra?)
  2.  Be barnet ställa sig på pappret med båda hälarna inskjutna mot väggen.
  3.  Dra  ett streck rakt uppifrån vid den längsta tån. Vissa tycker det är enklare att ta en bok och hålla i rät linje med tån och sen rita längs den kanten.
  4.  Mät alltid båda fötterna då det ofta skiljer lite grann.
  5.  Nu har du måttet på fötterna, utgå från den längsta foten.

Det finns även riktiga fotmätare att köpa eller hos skoaffären, det viktigaste är alltid att mäta båda fötterna och att barnet står upp. Det bästa måttet får man oftast på kvällen/eftermiddagen då fötterna sväller lite av att springa runt och bli varma. Små barn kan man behöva "räta ut" tårna lite för att få ett helt korrekt mått.

Hur mycket växtmån i barnskor?

Skor ska inte köpas för små, det förhindrar rörlighet och ofta säger barn inte till utan viker in tårna och vänjer sig med den känslan. Innermåttet i gympaskor och lättare kängor bör vara ca 10-15mm längre än foten. Vid nättare sommarskor är 10mm oftast tillräckligt, speciellt om de saknar kardborrband eller snörning. Mät innermåttet på skon med en skomätare eller plocka ut innersulan och mät den. Att mäta undersidan av skon blir ej korrekt då den bygger ut oftast mycket mer än innermåttet. 

Smala barnfötter, hur ska man tänka då? Ja, vi är alla olika och vissa barn kan ha mycket smala fötter. Ofta är det då inte alls praktiskt att lägga till 15mm. Sikta istället på närmre 10mm och se alltid till att skon är reglerbar för att den ska sitta ordentligt fast. 

Hur mycket växtmån i stövlar?

Stövlar kan vara lite större, ofodrade stövlar används under både kallare och varma dagar och därför är det bra att få plats med en tjockare socka. Det gäller såklart även fordrade stövlar. Mellan 15-20 mm brukar vara bra att sikta mot. Är det i början av säsongen och du vill få i en varmare sula är det bättre att gå mot närmre 20 mm. 

När är skorna för små?

När det är 5 mm kvar i skorna, framför den längsta tån, är det dags att köpa nya. Det är så mycket plats som behövs för att tån inte ska slå i skon.

Vilken storlek ska jag köpa?

Som vi nämnde tidigare så kan innermåttet skilja sig väldigt mycket beroende på skomodell och märke. Därför ska du alltid kolla efter innermåttet och mäta fötterna innan skoköp. Hos Geggamoja hittar du alltid storleksguide på aktuell modell på produktsidan under just "storleksguide". Och behöver du extra vägledning finns vi här för dig på kundtjanst@geggamoja.com eller 08-7582882.