VÄLKOMMEN TILL GEGGAMOJA

menu icon Created with Sketch. MENY menu icon close Created with Sketch.
Created with Sketch.
0 shopping-bag Created with Sketch.
0 shopping-bag Created with Sketch.

Du har 299 kr kvar till fri frakt!

Bambu 

 Bambu odlas naturligt och helt utan kemiska tillsatser. Det är jordens snabbast växande planta, som når sin maxhöjd redan efter 3 månader, och den är i sig själv vattenbärande. Den kräver ingen besprutning eller konstgödning och omvandlar även mer koldioxid till syre jämfört med de flesta växter. I dag är den mesta av all bambu odlad och utgör inte längre ett hot mot den biologiska mångfalden i Kina – Med detta sammantaget är bambun känd att förbättra jordmånen där den odlas, och är ett bra miljöval.

 Den fiberrika insidan av bambustammen är särskilt lämplig för tillverkning av tyg som känns mjukt och flexibelt mot huden och som anpassar sig till kroppstemperaturen, är naturligt antibakteriellt och passar extra bra för känslig hud. Då tyget också är antistatiskt så är det smutsavstötande.

Bambun har också högre absorptionsförmåga än bomull och torkar snabbare.

 Geggamojas bambutyg är en mix av 67% bambu, 26% ekologisk bomull samt 6% elastan – Tyget är tillverkat i Öko-tex certifierad fabrik, och produkten har således den märkningen. 

 Den miljövänliga processen vid framtagningen av vårt bambutyg sker mekaniskt, som för bomull. Det innebär att man krossar bambustammen under hög temperatur och använder naturliga enzymer så att man sedan kan ”kamma” fram naturliga fibrer och spinna garn. Detta är i princip samma miljövänliga tillverkningsprocess används för att producera linnetyg från lin eller hampa.

Precis som på Ull och Kashmir så beter sig dessa naturliga fibrer såhär. Vi använder inga kemiska medel som behandling för noppror, därför kan de uppstå vid friktion. 
Du kan testa att noppra av dom med en ull- el kashmirkam, om du har en sådan. Alt en skonsam maskin som anv för att ta bort noppror.

(Den mindre miljövänliga processen som det pratas om är den kemiska, som ofta kallas för viskosmetoden och innebär att man kokar bambublad och skott i starka kemiska lösningsmedel i en kombination med flera steg av blekning. På grund av de potentiella hälsorisker och miljöskador kring denna typ av bambufiberframställning anses inte textilen miljömässigt försvarbar.)

 

Shoppa Bambu